Middeleeuwse beeldhouwkunst
Nederland kende in de middeleeuwen een bloeiende beeldhouwkunst, waarmee (religieuze) verhalen treffend in beeld gebracht werden. Deze beeldhouwwerken vormen een belangrijk onderdeel van de (online) collectie van Museum Krona. Bijzonder is dat veel van deze stukken verwijzen naar de verhalen en geschiedenis van de abdij van de Birgittinessen zelf.
Meester van Koudewater
Tussen 1470-1600 sneed de anonieme beeldhouwer ‘Meester van Koudewater’ veel heiligbeelden voor de Birgittijnse dubbelabdij Mariënwater in Koudewater (abdij waarin twee gemeenschappen woonden: één voor mannelijke en één voor vrouwelijke religieuzen). Een groot deel van deze werken werd op hun vlucht in 1713 door de zusters meegenomen naar hun toevluchtsoord, de abdij Maria Refugie in Uden. Deze beelden zouden daarna nog meerdere keren verhuizen.
De terugkeer
Memorabel is het jaar 1875 toen tientallen middeleeuwse beelden en panelen verkocht werden aan het Rijksmuseum in wording (Amsterdam). Een kleine eeuw later, bij de stichting van Museum Krona, keerde een groot aantal beelden terug naar de abdij in de vorm van een langdurig bruikleen. De beelden van de Meester van Koudewater behoren vanaf dat moment tot de kerncollectie van het museum en worden beschouwd als één van de meest waardevolle collecties middeleeuwse beeldhouwkunst in Nederland. Bijzonder is dat veel van deze stukken verwijzen naar de verhalen en geschiedenis van de abdij van de Birgittijnen zelf.