Kruidentuin
Binnen de muren van het kloostercomplex is een goed bewaard geheim: de rijke artsenijhof. Deze heerlijk beschutte plek is een voorbeeld van een middeleeuwse ‘cruydhof’: een strak ingedeelde kruidentuin met verschillende bedden die omgeven worden door buxushaagjes en paadjes. In totaal groeien er ruim 150 planten, die onder te verdelen zijn in vier groepen. Naast een bed voor geneeskrachtige planten zijn er bedden voor keukenkruiden, verfstofplanten en zeldzame inheemse gewassen.
Vraag het de vrijwilliger!
De kruidentuin is vrij toegankelijk binnen openingstijden van het museum (dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur) en wordt van maart tot oktober iedere donderdagochtend door een vaste groep vrijwilligers onderhouden. Stel hen al uw vragen, ze vertellen u graag over het groeien, bloeien en snoeien van Onze Lieve Vrouwe bedstro en Sint-Janskruid tot de Passiebloem en de Karthuizer anjer. Ook voor huis-, tuin- en keukengebruik van de kruiden kunt u bij hen terecht.
Kom genieten van de rust binnen de kloostermuren, pak een moment van bezinning of prikkel uw zintuigen met de kleuren en geuren in de tuin.
Laat u gidsen door de kloostertuinen in de omgeving
Achter de muren van een aantal kloosters in Noord-Brabant bevindt zich een weelde van groen. In de kloostertuinengids Weelde aan groen komen vier van deze verborgen parels aan bod: de landschapstuin in Sint Agatha, de ecologische tuin met een verhaal van Megen, de kruidentuin in Uden en de eeuwenoude stilte- en groentetuin in Velp (gemeente Grave). Deze rijk geïllustreerde dwarsligger wijst je de weg in deze tuinen, vertelt over de geschiedenis van de kloosters, biedt praktische informatie en beschrijft een fietsroute langs de vier tuinen, mét overnachtingsmogelijkheden in de kloosters. Verkrijgbaar voor € 14,95 aan de balie van Museum Krona.