Jona en Persephone | Een inspiratiemiddag met Eefke van der Drift en Bert van der Woude

Jona en Persephone | Een inspiratiemiddag met Eefke van der Drift en Bert van der Woude

23 november 2024 van 14:00 tot 16:00

Wat hebben de Bijbelse Jona in de grote vis en een ontvoerde Griekse godin met elkaar gemeen? Twee sprekers nemen ons vanuit totaal verschillende invalshoeken mee naar de 'onderwereld'; naar de buik van de grote vis waarin Jona ‘drie dagen en drie nachten’ verbleef en naar Hades, de plek waar de Griekse godin Persephone door haar oom gevangen werd gehouden. 

Uitverkocht

 

Sprekers Eefke van der Drift (JUNGAcademie Nederland) en Bert L. van der Woude (Studiekring Drewermann). Moderator: Carolien Croon, Bijbels Museum.

Das Rote Buch, C.G. Jung. Gebruik afbeelding met toestemming van de Foundation of the Works of C.G. Jung, Zürich. First published by W. W. Norton & Co.

Programma

Persephone ontsluierd – de afdaling en wederopstanding van het Vrouwelijke in de huidige tijd

In de Griekse mythe wordt Persephone door haar oom Hades geroofd en meegenomen naar de onderwereld. Terwijl haar moeder Demeter op aarde wanhopig naar haar zoekt en de aarde daarbij laat verdorren, transformeert Persephone in de koningin van de onderwereld. Zij wordt gered, maar moet daarna steeds een deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen. Wat heeft deze mythe ons vandaag te vertellen? Eefke van der Drift boort een diepere laag aan die onder dit verhaal ligt, waarin het vrouwelijke aspect in de mens zich ontwikkelt naar een onafhankelijke en gelijkwaardige lotgenote van het mannelijke.

Met Jona door de diepte in  - Een hartstochtelijk pleidooi voor universele compassie

Ook de boodschap van het Bijbelboek Jona lijkt actueler dan ooit. Aan de lezer wordt Jona voorgesteld als een soort antiheld die de opdracht die hij van God heeft gekregen probeert te ontlopen, maar daar niet in slaagt. Hij vlucht in een schip, wordt overboord gegooid en belandt in een grote vis. Binnen in de buik van het zeemonster is hij na drie dagen terug bij af, waarna hij zijn opdracht alsnog uitvoert. Wat zien we daarna van Jona? Het lot van de mensen gaat hem niet ter harte, dat van hem zelf wel. Hoe kan hij zo bezig zijn met zichzelf terwijl er zoveel mensen in nood zijn? Jona wordt terechtgewezen. Het boekje Jona nodigt daarmee uit tot universele compassie met mens en dier. 

Uit het Paradijs

De onderwereld kunnen we in psychologische zin zien als de wereld van het onbewuste. Deze speelt een belangrijke rol in de tentoonstelling Uit het paradijs. Kunst, mythologie, psychologie. Hierin wordt de bezoeker uitgenodigd om langs een labyrintachtig pad op reis te gaan, langs kunst met (Bijbelse) symboliek en deze te betrekken op het eigen leven. Inspiratie voor de tentoonstelling komt van dieptepsycholoog en psychiater Carl Gustav Jung en van mythedeskundige Joseph Campbell. Zij stellen dat symbolische voorstellingen, zoals in kunst, betrekking kunnen hebben op het innerlijk van ieder mens.

Kosten

De kosten voor het bijwonen van de inspiratiemiddag bedragen €7,50 + entree museum. Dit is inclusief kopje koffie of thee in de educatiezaal. Voor en na de inspiratiemiddag is tot 17 uur gelegenheid de tentoonstelling Uit het paradijs. Kunst, mythologie, psychologie te bezoeken.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.