Labyrint-achtige paden, middeleeuwse heiligenbeelden, getufte ‘Joshua Trees’ en immense spiraalvormige schilderingen: in de tentoonstelling Uit het Paradijs. Kunst, mythologie, psychologie in Museum Krona worden oude, moderne en hedendaagse kunst met elkaar verbonden. Van grafiek van Salvador Dalì en Rembrandt tot videokunst van Juul Kraijer en Guido van der Werve. Centraal staat ‘de reis van de mens’, waarin ook de bezoeker zelf wordt meegenomen. Om vanuit de veilige omgeving – het paradijs – via obstakels uiteindelijk gelouterd naar huis terug te keren.
De mens en zijn symbolen
Inspiratie voor de tentoonstelling komt van dieptepsycholoog C.G. Jung, wiens boek De mens en zijn symbolen precies zestig jaar geleden verscheen. De visie van Jung op de mens en de kunst, het onbewuste en het symbool vormt – samen met het werk van mythedeskundige Joseph Campbell – al jaren inspiratie voor vele kunstenaars, filmmakers (de ‘Hollywoodfilm’) en romanschrijvers.
Deelnemende kunstenaars
Uit het paradijs. Kunst, mythologie, psychologie toont middeleeuwse topstukken uit de collectie van Museum Krona, verrijkt met unieke bruiklenen uit verschillende museale collecties. Onder deze bijzondere objecten zijn onder andere een uitzonderlijk 16e-eeuws tegeltableau uit het MAS in Antwerpen, De verloren zoon-ets van Rembrandt, hermetische boeken uit de Collectie Embassy of the Free Mind (voorheen Bibliotheca Philosophica Hermetica of The Ritman Library), illustraties uit de Divina Commedia van Dalì en werken uit de labyrint-collectie van Bea Verheul.
Deze werken worden gecombineerd en verbonden met hedendaagse kunst van Sanne Bax, Charlotte Caspers, Stan Klamer, Juul Kraijer, Ralf Kokke, Yuro Moniz, Joseph Semah, Thomas Trum, Erzsébet Baerveldt en Guido van der Werve en uit de collecties van Museum Krona, RCE, Museum aan de Stroom (Antwerpen), Embassy of the Free Mind, Special Arts en andere bruikleengevers.
De tentoonstelling is een coproductie van het Bijbels Museum en Museum Krona, en reist na 5 maanden in Museum Krona door naar Museum Klooster Ter Apel.
Uit het paradijs is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Vermeulen Brauckman Stichting, het Cultuurfonds mede dankzij het Pijlfonds, VSB fonds, Fonds Kerk en Wereld, Mondriaanfonds, Doopsgezind Predikfonds en Stichting De Zaaier.